Academische Rijkunst

De Academische Rijkunst is een eeuwenoude opleidingsmethode gebaseerd op de geschriften van grootmeesters zoals: Xenophon, Antoine de Pluvinel, F.R. de la guérinière, Gustav Steinbrecht...

Deze grootmeester hadden één doel voor ogen: een volwaardige opleiding van ruiter en paard zodat zij jarenlang samen zouden kunnen strijden (oorlogsvoering) en later paraderen (kunstvorm). Duurzaamheid van het opgeleide paard stond centraal want een paard dat jarenlang getraind werd om de hoogste oefeningen te tonen tijdens een veldslag was ontzettend veel waard. Daarnaast was het een kwestie van leven en dood.

Tegenwoordig hoeven we (gelukkig) niet meer ten strijd te trekken op onze trouwe viervoeters, maar de duurzaamheid, het lang met elkaar kunnen samenwerken, is ook vandaag ontzettend interessant.

Kortom, we richten ons naar de dressuur voor het paard aangeboden door een bekwame trainer.

Hedendaagse Academische Rijkunst wilt de eeuwenoude en nuttige kennis aanbieden aan de ruiters van vandaag. Zodat ook zij met hun paard de lichtheid kunnen ervaren van een paard in balans en in staat zijn de paarden een verantwoorde, doordachte en deugddoende training aan te bieden.

Bij de Academische opleiding werken we vanuit de vier pijlers:

Connectie

Let all your actions always be guided by love and responsibility towards your horse.
~Nuno Oliviera~

Vooraleer we aan de training kunnen beginnen, moeten we ons paard leren begrijpen. Uit begrip groeit vertrouwen en uit vertrouwen groeit een partnerschap.
De connectie tussen ruiter en paard is van onschatbare waarde. Want enkel wanneer je leerling (het paard) jou graag heeft als leraar zal hij open staan voor datgene wat je hem wilt leren.

Kennis

Antoine de Pluvinel somde de opleidingsdoelen van de ruiter op:

  • Zelfstandig denken
  • Aanvoelen
  • Geduld
  • Ervaring
  • Zachtheid

Het is niet voor niets dat hij "zelfstandig denken" als eerste benoemt. Niemand kan immers een doel behalen zonder de kennis van hoe men moet beginnen en wat de volgende stappen kunnen zijn. Daarnaast is het zeer belangrijk om te leren zelfstandig problemen op te lossen. Als deze eerste stap niet wordt bereikt, zal de ruiter altijd louter een passagier blijven en nooit een "kunstenaar" worden.

Vakmanschap

"Vakmanschap: bedrevenheid, grote bekwaamheid in een vak, de mogelijkheid om kwalitatief werk af te leveren."

Een vakman bezit twee eigenschappen; hij KENT zijn vak en hij BEHEERST zijn vak.
Ook wij, ruiters, moeten ons vak leren beheersen, de hulpen leren geven precies op het correct moment, feedback van het paard correct leren interpreteren... Dit is het technisch aspect waar we stap voor stap onszelf in moeten ontwikkelen.

Kunst

Zodra we meester zijn geworden van één aspect binnen ons vak, kunnen we zonder nadenken genieten van de lichtheid en harmonie. Het mooie aan de Academische Rijkunst is dat de kunst op elk niveau voorkomt, van zodra je je meester hebt gemaakt over enkele technieken. 


Zelf de magie van de Academische Rijkunst ervaren?

Boek hier je les.