Getuigenissen

Nadine 

Master

PKhorses staat voor het welzijn van de paarden en werkt er naartoe om de paardeneigenaars en hun paarden lichamelijk en psychisch goed te laten voelen en iedereen de tijd te geven om te groeien, er wordt ook gewerkt aan het vertrouwen en respect voor de beide kanten, er wordt ook gewerkt aan de zithouding van de ruiter en met veel geduld en duidelijke taal uitgelegd waar de verschillende knopjes zitten van het paard met daarbij oefeningen die voor iedereen doenbaar zijn!

Nadine

Balder

Damaro

Via een andere lesklant in contact gekomen met Kseniya en ik voelde me meteen aangesproken door de lesmethodiek. Een aanpak op maat van paard én ruiter, theoretisch onderbouwd en met voldoende ambitie volgens de capaciteiten van beiden. Ik hecht veel belang aan grondwerk en zit daarmee met Kseniya absoluut op één lijn. Mijn 13-jarig paard reageert er heel goed op en wordt getraind met respect voor een oude blessure. Ik zie de lessen als een investering in de toekomst, wij zijn er al merkbaar op vooruitgegaan en dat geeft enorm veel voldoening.

Fien

Doutzen

Toen ik Kseniya leerde kennen, kon ik geen weg met mijn volbloed merrie Doutzen, je kan stellen dat het een probleempaardje was. Ze kwam net uit een zware blessure maar opbouwend trainen, zat er niet in. Ze sprong van alles weg en zelfs opstappen en opzadelen was een probleem. Ze had geen oog voor mij, maar was continu bezig met alles rondom haar. Toen Kseniya er voor de eerste keer mee bezig was, zag ik na 5 minuten al een ander paard. Zij ziet snel een oplossing en heeft ongelofelijk veel voeling met paarden. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ze heeft enorm veel geduld. Ze leerde me communiceren met mijn paard en heeft me vooral enorm geholpen met spieropbouw en training. Kseniya heeft Doutzen en mij gered. Onze band is veel sterker dan voordien. Ze volgt me overal en is veel minder zenuwachtig dan vroeger. We zijn uiteraard nog steeds bezig maar niemand weet me meer te motiveren dan Kseniya. Haar lessen zijn een echte aanrader voor wie meer wil begrijpen en meer wil leren over het gedrag van zijn paard en over het trainen van paarden.

Nicoline

Wisper

Via de lessen van Kseniya heb ik de kans gekregen om te leren omgaan met Wispers "zwakke" plekken. We hadden al een aantal keren de training moeten stilleggen wegens rugproblemen en kreupelheid vanuit het rechtvoorbeen.

Eerst en vooral heeft Kseniya vastgesteld vanwaar de problemen mogelijks kwamen en zo de training er naar aangepast. Ondanks zijn inmiddels 18 jaren, liet Wisper ons duidelijk weten dat hij zich steeds beter in zijn vel ging voelen. Ik had nooit durven denken dat ik bij zwaardere oefeningen voor Wisper, zoals de travers en appuyement, toch zo een ontspannen paard ging hebben. 

Ook ik voelde me steeds comfortabeler bij alles wat we deden en algauw leek het op "cakejes bakken"!
In het voorbije halve jaar zijn we, Wisper en ik, heel erg beginnen genieten van elke kleine stap die we zetten naar een gelukkig paard zijn tijdens de training naar hoger niveau aan de hand. Zo hebben we terug de stap kunnen zetten naar ontspannen rijden zonder grote blokkades.
Kseniya haar positiviteit is heel aanstekelijk waardoor de lessen zeer aangenaam verlopen voor zowel paard als ruiter/longeur. Steeds opnieuw helpt ze ons heel geduldig met zowel grote als kleine problemen.
Veel groetjes
Nicoline en Wisper    

Ann

Conita

Ik ben vorig jaar les beginnen volgen bij Kseniya en als ik zie hoe mijn paard in het begin was en hoe ze nu is, merk ik een enorme vooruitgang. Ze gebruikt haar lichaam veel beter en begint haar rug steeds beter te dragen. Ze is mooi voorwaarts en licht doordat we haar geleerd hebben de achterbenen correct te gebruiken. Ik heb veel geleerd en wil op deze manier verder doen. Vooral omdat ik merk dat ik zelf een veel betere ruiter word voor mijn paard. Mijn doel is mijn eigen lichaam correct te leren gebruiken en een lichtere hand te krijgen. Door de oefeningen die Kseniya mij geleerd heeft, kan ik mijn paard leren beter te lopen, en dat allemaal op een zeer ontspannen manier!

Julie

Santana

De klik was er meteen, ook met Santana... Wat in het verleden niet altijd even evident bleek te zijn!
Kseniya heeft een zeer aangename stijl van lesgeven: ze legt heel duidelijk en geduldig uit wat je moet doen, toont ook hoe, en legt helder uit waarom. Maar vooral vond ik het erg fijn om te merken hoe snel ze Santana zo goed kon begrijpen en inschatten en daar de training op af stelde. Hierdoor verliepen de lessen heel aangenaam en leerde Santana erg snel en graag bij! En dat geldt ook voor mij... 

Ik was erg onzeker en enorm bang om te rijden door een val van vroeger, en ik ben erg dankbaar met hoe ontspannen ik mij nu al kan voelen in het zadel!
Een trainingsmaand bij Kseniya was de beste keuze ooit voor mij en Santana.
Bedankt voor alle fijne en leerrijke momenten, en dat er nog veel mogen volgen!   

Lieve

Darco

Een tijdje geleden plaatste ik een advertentie op het internet, omdat ik op zoek was naar iemand die mij wou helpen mijn Belgisch trekpaard Darco, zadelmak te maken. Sneller dan verwacht kreeg ik reactie van.... Kseniya. Haar enthousiasme sprak mij direct aan en al snel startten we met de eerste les. Ik had al vlug gezien dat haar aanpak in dezelfde lijn ligt als die van mij, nl. rustig aan, niets forceren, stap per stap, met belonen bereiken we veel meer... Vooral haar positieve ingesteldheid en enthousiasme doen mij telkens weer uitkijken naar een nieuwe les. Want zelfs wanneer het eens wat minder goed gaat, weet Kseniya mij telkens te ondersteunen en moed in te spreken. Wetende dat het niet evident is, een jong paard op te leren samen met een "oudere" ruiter waaraan ook nog veel moet bijgeschaafd worden, ben ik haar enorm dankbaar voor haar geduld. Darco en ik hebben het zover gebracht dat ons wederzijds vertrouwen gegroeid is, zodanig dat ik - alleen - op een 4-jaars paard durf te stappen, rijden (zelfs na een lange rustperiode) en dat Darco mijn vertrouwen niet beschaamt en steeds mooi rustig blijft. Hij is werkwillig en heeft in één lesseizoen enorm veel bijgeleerd. En Darco niet alleen, ook ikzelf! Waar ik, samen met Kseniya, aan wil werken is nog meer vertrouwen tussen Darco en mij, zodat we samen op buitenrit kunnen gaan. Mijn ultieme droom is samen naar zee... We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er komen... Dank je, Kseniya!

Kristien

Nymeria

In de zomer van 2015 zijn we in contact gekomen met PKhorses na een clinic 'Van groen tot zadelmak'.

Mijn paardje was toen net 2 jaar geworden en ik had al heel wat problemen met basishandelingen zoals mijn paard op een ontspannen manier van de stal naar de wei of naar de piste te brengen. Ze had geen respect voor mij en liep telkens weg. Ondanks dat vele mensen mij zeiden dat ik mijn merrie eens hard moest aanpakken, geloofde ik dat er een manier bestond om met respect, vertrouwen en positief belonen een band op te bouwen die een basis zou leggen om haar te laten ontwikkelen tot een fantastisch rijpaard. 

Ik was op zoek naar een enthousiast persoon, die veel geduld en de skills had om mij te leren communiceren en samenwerken met mijn paard. Na de clinic kwam Kseniya regelmatig les geven en kregen we telkens veel werkpunten mee om tussendoor te oefenen. Al snel merkte ik dat we in kleine stapjes vorderingen maakten.

Ik vind het ook heel belangrijk dat Kseniya veel waarde hecht aan de correcte houding, ruggebruik en spieropbouw van het paard.

Het gevoel is onbeschrijfelijk wanneer je op een stoel gaat staan in de piste en je paard vrijwillig naast de stoel komt staan om je te laten opstappen, of je jonge merrie een mooie travers uitvoert op de grond.

Nymeria en ik hebben nog heel veel te leren samen maar hebben dankzij Kseniya al een spectaculaire evolutie doorgemaakt.

Groetjes Kristien en Nymeria (Mini) 

Els

Jester

Enkele maanden geleden had ik beslist om hulp te zoeken om m'n 3,5 jarige ruin Jester op te leren. Hij is super lief van karakter en een grote knuffelaar en ik voelde dat hij dolgraag wou leren.
Zelf heb ik niet de nodige kennis maar het was voor mij een moeilijke stap omdat ik van nature uit niet snel mensen vertrouw.
Toen Kseniya de eerste keer het erf opreed keek ik naar haar gezichtje en lichaamstaal en ik had er direct een héél goed gevoel bij. Ze straalde zo een rustig en veilig gevoel uit... het toverde onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht!
Ook Jester reageerde erg vriendelijk en ontspannen en zéér nieuwsgierig, toen wist ik het...het zat goed! Na een maand op training kon ik haast niet wachten op z'n thuiskomst. Hij was als peuter vertrokken en kwam als jonge heer terug thuis. We zijn sindsdien nòg dichter naar mekaar toegegroeid.

Elke dag opnieuw ben ik verwonderd hoe Kseniya dit heeft kunnen bereiken en elke dag ben ik zo dankbaar daarvoor. De weg is nog lang maar dankzij haar geniet ik van elke stap.
Ze maakt mens en paard gelukkig en daar heb ik oneindig respect voor. Dank u wel!!
Dikke kus,
Els