Succesverhalen

Mieke

Rowan en Aurian

Nadat we de diagnose "patella fixatie" kregen bij onze ruin Rowan, adviseerde onze dierenarts om eerst de achterhand en het kniegebruik rijtechnisch aan te pakken. Als wandelruiters beseften we dat we begeleiding konden gebruiken, en die vonden we bij de academische rijkunst en Kseniya.

Vanaf de allereerste les merkte Kseniya, zonder voorkennis, het probleem bij Rowan op rechtsachter. Dit versterkte mijn vertrouwen in haar theoretische kennis, en gedurende de jaren werd dit vertrouwen alleen maar bevestigd. Ze bezit naast deze kennis, ook het vermogen om deze op een begrijpelijke manier over te brengen. Zowel ikzelf als Rowan begrijpen nu meer en meer niet alleen het "wat" en "hoe", maar ook het "waarom". Kseniya weet ons uit te dagen om samen te groeien, zonder het leerproces te forceren. Ze respecteert hierbij de natuurlijke aanleg en interesses van ons beiden. Elke keer dat Kseniya de verbale beloning 'GOOD BOY' of 'KNAPPE PONY' roept, groeit Rowan 5 centimeter.

Van een ongebalanceerd paard zijn we op weg naar een zelfverzekerde strijdros met zin om te werken. Rowan heeft leren genieten van pistewerk, wat duidelijk naar voren komt telkens we een les volgen. Zijn concentratie is merkbaar zodra hij de piste betreedt. Eerder hadden we moeite om vooruit te komen zonder constante motivatie, maar nu dansen we soms. Ondanks Rowan's koudbloedige lichaamsbouw, weet Kseniya handig gebruik te maken van wat hij aan wil bieden zodat we samen met plezier streven naar lichtheid, gedragenheid en harmonie. Van de patella fixatie is vaak niets meer te bespeuren.

Ondertussen volg ik ook les met mijn merrie Aurian. Haar nervositeit in de piste leidde vaak tot een gespannen ruiter en pony. Door de rustige, vriendelijke aanpak van Kseniya komt de ontspanning meer en meer tevoorschijn.

Na een uitdagende les of een moeilijke oefening zoeken zowel Rowan als Aurian graag Kseniya op, in de hoop op een verdwaald snoepje. Maar ook de rust die ze bij haar vinden is al een beloning op zich.

Hoewel we geen specifieke (competitieve) ambities hebben, hopen we dankzij de doeltreffende training nog vele jaren te kunnen genieten van enthousiaste pony's zonder fysieke problemen. Hopelijk mogen ze ook zelf het plezier van de academische rijkunst beleven zoals ik die nu, dankzij Kseniya, mag ervaren. En wie weet, misschien bekomen we met beide ooit nog een vloeiende piaffe, een elegante pirouette of een vliegende wissel…

Nicoline

Gitano

Wanneer ik de beslissing nam om een paard te kopen, kwam Gitano op mijn pad. Gitano is gefokt door en geboren bij Kseniya dus ik wist de hele voorgeschiedenis en het stelde mij gerust dat hij vanaf het begin af aan op een zeer vriendelijke en correcte manier is benaderd. Toen ik hem kocht was hij nog geen jaar oud en een vriendelijke, speelse baby. Met de nadruk op "baby."

In mijn hoofd had ik meteen een mooie toekomst uitgestippeld, maar mijn weinige ervaring met jonge paarden zorgde voor veel twijfel. Kseniya heeft me de kans gegeven om toch dit avontuur te starten. Stap per stap heeft ze ons begeleid tot het punt waar we nu staan. Hij is nu net 4 jaar geworden en beter voorbereid kunnen we denk ik niet zijn. We zijn beste maatjes en ik kan Kseniya niet genoeg bedanken voor het delen van haar kennis met mij.

Wat iedereen zeker ook zou moeten weten is dat niet alleen het hele verhaal rond een goed getraind paard belangrijk is. Er wordt even hard gewerkt naar een goede band en connectie met je paard. Plezier hebben met je paard is een hoofdzaak geworden voor ons. Iedere keer met veel humor, lachen en plezier naar een hoger niveau werken. Beter kan het niet worden in mijn ogen!

Balder

Damaro

Via een andere lesklant ben ik in contact gekomen met Kseniya en ik voelde me meteen aangesproken door de lesmethodiek. Een aanpak op maat van paard én ruiter, theoretisch onderbouwd en met voldoende ambitie volgens de capaciteiten van beiden. Ik hecht veel belang aan grondwerk en zit daarmee met Kseniya absoluut op één lijn. Mijn 13-jarig paard reageert er heel goed op en wordt getraind met respect voor een oude blessure. Ik zie de lessen als een investering in de toekomst, wij zijn er al merkbaar op vooruitgegaan en dat geeft enorm veel voldoening.

Els

Dreamy

Anderhalf jaar geleden volgde ik met mijn jonge BWP-dressuurruin Next Dream (alias Dreamy) voor het eerst een les grondwerk bij Kseniya. Het doel was om te leren mijn paard recht te richten en te gymnastiseren aan de hand ter ondersteuning van het werk onder het zadel. Dit was voor mij geen evidente opgave. Mijn paard had zich immers mentaal volledig afgesloten, waardoor het heel moeilijk was om zijn aandacht te krijgen in het werk en vooral ook te behouden.De moed zakte me vaak in de schoenen. De beslissing om Dreamy bij Kseniya op training te zetten, was het beste wat hem en mij kon overkomen. Dankzij haar manier van werken, heb ik Dreamy zien openbloeien. In plaats van een gesloten, gespannen paard heb ik nu een blij, rustig en werkwillig paard. Het is heerlijk om terug die connectie te voelen met hem. Ik ben zo blij dat ik Kseniya leren kennen heb! Haar enthousiasme en positiviteit motiveren me om telkens mijn eigen grenzen te verleggen. Inmiddels durf ik rijden met een barebackpad en leer ik werken met dubbele lijnen. De trainingen kunnen best wel eens pittig zijn, maar we hebben ook al heel wat gelachen.
Ondertussen heb ik ook een fijne professionele samenwerking met ASR opgebouwd. Als sportmasseur voor paarden behandel ik weleens een paard dat bij Kseniya op training staat. Ik vind het bijzonder hoe we elkaar hierin kunnen aanvullen. De problemen die tot uiting komen in de training van het paard, zijn vaak voelbaar als spanning of knelpunten in de spieren. Het is altijd fijn te horen achteraf dat er na een massage toch al een verschil merkbaar is in de training. Bovendien kan ik een cliënt gericht doorverwijzen als ik voel dat het paard baat zou hebben bij een persoonlijke aanpak, rekening houdend met de fysieke uitdagingen die het paard op dat moment heeft. Kortom Kseniya is een top instructeur en trainer met een hart van goud!

Groetjes,Els & Dreamy

Fien

Doutzen

Toen ik Kseniya leerde kennen, kon ik geen weg met mijn volbloed merrie Doutzen, je kan stellen dat het een probleempaardje was. Ze kwam net uit een zware blessure maar opbouwend trainen, zat er niet in. Ze sprong van alles weg en zelfs opstappen en opzadelen was een probleem. Ze had geen oog voor mij, maar was continu bezig met alles rondom haar. Toen Kseniya er voor de eerste keer mee bezig was, zag ik na 5 minuten al een ander paard. Zij ziet snel een oplossing en heeft ongelofelijk veel voeling met paarden. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ze heeft enorm veel geduld. Ze leerde me communiceren met mijn paard en heeft me vooral enorm geholpen met spieropbouw en training. Kseniya heeft Doutzen en mij gered. Onze band is veel sterker dan voordien. Ze volgt me overal en is veel minder zenuwachtig dan vroeger. We zijn uiteraard nog steeds bezig maar niemand weet me meer te motiveren dan Kseniya. Haar lessen zijn een echte aanrader voor wie meer wil begrijpen en meer wil leren over het gedrag van zijn paard en over het trainen van paarden.

Nicoline

Wisper

Via de lessen van Kseniya heb ik de kans gekregen om te leren omgaan met Wispers "zwakke" plekken. We hadden al een aantal keren de training moeten stilleggen wegens rugproblemen en kreupelheid vanuit het rechtvoorbeen.

Eerst en vooral heeft Kseniya vastgesteld vanwaar de problemen mogelijks kwamen en zo de training er naar aangepast. Ondanks zijn inmiddels 18 jaren, liet Wisper ons duidelijk weten dat hij zich steeds beter in zijn vel ging voelen. Ik had nooit durven denken dat ik bij zwaardere oefeningen voor Wisper, zoals de travers en appuyement, toch zo een ontspannen paard ging hebben. 

Ook ik voelde me steeds comfortabeler bij alles wat we deden en algauw leek het op "cakejes bakken"!
In het voorbije halve jaar zijn we, Wisper en ik, heel erg beginnen genieten van elke kleine stap die we zetten naar een gelukkig paard zijn tijdens de training naar hoger niveau aan de hand. Zo hebben we terug de stap kunnen zetten naar ontspannen rijden zonder grote blokkades.
Kseniya haar positiviteit is heel aanstekelijk waardoor de lessen zeer aangenaam verlopen voor zowel paard als ruiter/longeur. Steeds opnieuw helpt ze ons heel geduldig met zowel grote als kleine problemen.
Veel groetjes
Nicoline en Wisper    

Julie

Santana

De klik was er meteen, ook met Santana... Wat in het verleden niet altijd even evident bleek te zijn!
Kseniya heeft een zeer aangename stijl van lesgeven: ze legt heel duidelijk en geduldig uit wat je moet doen, toont ook hoe, en legt helder uit waarom. Maar vooral vond ik het erg fijn om te merken hoe snel ze Santana zo goed kon begrijpen en inschatten en daar de training op af stelde. Hierdoor verliepen de lessen heel aangenaam en leerde Santana erg snel en graag bij! En dat geldt ook voor mij... 

Ik was erg onzeker en enorm bang om te rijden door een val van vroeger, en ik ben erg dankbaar met hoe ontspannen ik mij nu al kan voelen in het zadel!
Een trainingsmaand bij Kseniya was de beste keuze ooit voor mij en Santana.
Bedankt voor alle fijne en leerrijke momenten, en dat er nog veel mogen volgen!   

Lieve

Darco

Een tijdje geleden plaatste ik een advertentie op het internet, omdat ik op zoek was naar iemand die mij wou helpen mijn Belgisch trekpaard Darco, zadelmak te maken. Sneller dan verwacht kreeg ik reactie van.... Kseniya. Haar enthousiasme sprak mij direct aan en al snel startten we met de eerste les. Ik had al vlug gezien dat haar aanpak in dezelfde lijn ligt als die van mij, nl. rustig aan, niets forceren, stap per stap, met belonen bereiken we veel meer... Vooral haar positieve ingesteldheid en enthousiasme doen mij telkens weer uitkijken naar een nieuwe les. Want zelfs wanneer het eens wat minder goed gaat, weet Kseniya mij telkens te ondersteunen en moed in te spreken. Wetende dat het niet evident is, een jong paard op te leren samen met een "oudere" ruiter waaraan ook nog veel moet bijgeschaafd worden, ben ik haar enorm dankbaar voor haar geduld. Darco en ik hebben het zover gebracht dat ons wederzijds vertrouwen gegroeid is, zodanig dat ik - alleen - op een 4-jaars paard durf te stappen, rijden (zelfs na een lange rustperiode) en dat Darco mijn vertrouwen niet beschaamt en steeds mooi rustig blijft. Hij is werkwillig en heeft in één lesseizoen enorm veel bijgeleerd. En Darco niet alleen, ook ikzelf! Waar ik, samen met Kseniya, aan wil werken is nog meer vertrouwen tussen Darco en mij, zodat we samen op buitenrit kunnen gaan. Mijn ultieme droom is samen naar zee... We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er komen... Dank je, Kseniya!

Kristien

Nymeria

In de zomer van 2015 zijn we in contact gekomen met PKhorses na een clinic 'Van groen tot zadelmak'.

Mijn paardje was toen net 2 jaar geworden en ik had al heel wat problemen met basishandelingen zoals mijn paard op een ontspannen manier van de stal naar de wei of naar de piste te brengen. Ze had geen respect voor mij en liep telkens weg. Ondanks dat vele mensen mij zeiden dat ik mijn merrie eens hard moest aanpakken, geloofde ik dat er een manier bestond om met respect, vertrouwen en positief belonen een band op te bouwen die een basis zou leggen om haar te laten ontwikkelen tot een fantastisch rijpaard. 

Ik was op zoek naar een enthousiast persoon, die veel geduld en de skills had om mij te leren communiceren en samenwerken met mijn paard. Na de clinic kwam Kseniya regelmatig les geven en kregen we telkens veel werkpunten mee om tussendoor te oefenen. Al snel merkte ik dat we in kleine stapjes vorderingen maakten.

Ik vind het ook heel belangrijk dat Kseniya veel waarde hecht aan de correcte houding, ruggebruik en spieropbouw van het paard.

Het gevoel is onbeschrijfelijk wanneer je op een stoel gaat staan in de piste en je paard vrijwillig naast de stoel komt staan om je te laten opstappen, of je jonge merrie een mooie travers uitvoert op de grond.

Nymeria en ik hebben nog heel veel te leren samen maar hebben dankzij Kseniya al een spectaculaire evolutie doorgemaakt.

Groetjes Kristien en Nymeria (Mini) 

Els

Jester

Enkele maanden geleden had ik beslist om hulp te zoeken om m'n 3,5 jarige ruin Jester op te leren. Hij is super lief van karakter en een grote knuffelaar en ik voelde dat hij dolgraag wou leren.
Zelf heb ik niet de nodige kennis maar het was voor mij een moeilijke stap omdat ik van nature uit niet snel mensen vertrouw.
Toen Kseniya de eerste keer het erf opreed keek ik naar haar gezichtje en lichaamstaal en ik had er direct een héél goed gevoel bij. Ze straalde zo een rustig en veilig gevoel uit... het toverde onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht!
Ook Jester reageerde erg vriendelijk en ontspannen en zéér nieuwsgierig, toen wist ik het...het zat goed! Na een maand op training kon ik haast niet wachten op z'n thuiskomst. Hij was als peuter vertrokken en kwam als jonge heer terug thuis. We zijn sindsdien nòg dichter naar mekaar toegegroeid.

Elke dag opnieuw ben ik verwonderd hoe Kseniya dit heeft kunnen bereiken en elke dag ben ik zo dankbaar daarvoor. De weg is nog lang maar dankzij haar geniet ik van elke stap.
Ze maakt mens en paard gelukkig en daar heb ik oneindig respect voor. Dank u wel!!
Dikke kus,
Els