WARME CHOCOMELK, POMPOENSOEP EN EEN NATTE BUITENPISTE 

 De seizoenswisseling op 21 september is maar zelden zo letterlijk geweest als vandaag. De regen komt naar beneden stromen terwijl de bomen afscheid nemen van hun groene blad, de aankomende korte dagen al omarmend. Ik trek mij ook terug uit de piste. Ikzelf merk op dat de verleiding groot wordt om net wat langer binnen te blijven. Nog een kopje warme choco en dan naar buiten… Hmm.. Toch nog even die bui afwachten… Zal ik dan eerst de soep opzetten en dan ga ik ECHT naar buiten. Misschien toch maar die training overslaan. De motivatie lijkt mee met de zomerzon te verhuizen naar een andere hemisfeer in afwachting van het uitnodigende lenteweer van 2024. Ik herken de kwalijke seizoenspatronen. Jazeker kwalijk, want het zou niet de eerste keer zijn dat ze mij verleiden mijn doelstellingen aan de kant te schuiven. Een vicieuze cirkel van zelfsabotage, stagnering en spijt waar ik niet aan mee wil doen! Het wordt dus tijd voor een denkoefening over mijn motivatie en hoe ik deze groot blijf houden. 

WAT IS MOTIVATIE 

Motivatie is de drive die ervoor zorgt dat je volhoudt in taken die voor ogen hebt gesteld. Ik wil hier niet te veel in detail gaan, maar wat goed is om te weten is dat er twee soorten motivatie bestaan: 

- Extrinsieke motivatie is motivatie gebaseerd op een beloning of een straf. Deze vindt zijn oorsprong in een externe bron. Je bent m.a.w. opzoek naar een externe validatie/ beloning of je hebt schrik voor externe afwijzing/ straf. vb. Je wil je instructeur laten zien dat je vordering hebt gemaakt tijdens de volgende les en hoopt zo een complimentje te ontvangen. Of je hebt schrik dat je slecht zal scoren tijdens een proef als je niet voldoende oefent. 

- Intrinsieke motivatie is motivatie die van binnenuit gevoed wordt. Er zijn dus geen externe straffen of beloningen. Je doet de activiteit omdat je daarvan geniet. vb. Je maakt een ritje omdat je daarvan ontspant en/of omdat je geniet van de tijd die je doorbrengt met je paard. 

Vaak zijn deze twee vormen door elkaar verweven en kan de extrinsieke motivatie jou in beweging brengen (je hebt een les geboekt en moet dus wel de regen trotseren) en wordt bij een succeservaring jouw intrinsieke motivatie gestimuleerd (de les heeft ervoor gezorgd dat je je ontspannen voelt en je zelfbeeld gestegen is). 

TIPS

Hier zijn enkele strategieën die je kan inschakelen om jezelf op gang te helpen. 

1. Duidelijke Doelen: Begin met het stellen van Specifieke, Meetbare, Haalbare, Relevante en Tijdsgebonden doelen. Duidelijke doelen geven richting aan je inspanningen en kunnen je motiveren om actie te ondernemen. Houd deze klein genoeg om zoveel mogelijke succesmomenten te ervaren. 

2. Betekenis en Waarde: Sta stil bij de "waarom" van je doelstellingen. Als je begrijpt waarom iets belangrijk voor je is, zal het gemakkelijker zijn om gemotiveerd te blijven. 

3. Plan: Ontwikkel een strategisch plan om je doelen te bereiken. Verdeel alles in kleine, haalbare stappen. 

4. Visualiseer: Probeer je voor te stellen hoe goed het zal aanvoelen als je je doel hebt bereikt. Focus je enkel op het succes en laat geen denkruimte over voor falen/ opgeven. 

5. Inspiratie: Lees boeken, kijk naar tutorials, volg mensen op sociale media die jou inspireren en motiveren. Volg lessen van anderen mee, ga naar clinics… Zien trainen doet trainen. 

6. Beloning: Beloon jezelf met de warme chocomelk NADAT je de regen hebt getrotseerd. Heb je een onvoorzien extraatje gedaan? Dan doe je er zelfs wat mini-marshmallows bij! 

7. Sociale Steun: Deel je doelen met mensen die je zullen motiveren deze te behalen. Je ondersteunend netwerk kan je verantwoordelijk houden en je aanmoedigen, zelf wanneer je motivatie afneemt. 

8. Positieve Mindset: Wees vriendelijk voor jezelf en geef geen ruimte aan negatieve zelfkritiek. Focus je op wat er goed ging en zie de flops als leerkansen. 

9. Inspirerende Omgeving: Richt je omgeving zo in dat deze jou aan je doelen herinnert. Het zou niet de eerste keer zijn dat je in plaats van te trainen toch je zadelkamer uitmest omdat je toch wat slordig bent geweest een hele week. 

10. Geduld: Heb geduld met jezelf en weet dat er hoe dan ook dagen zullen komen waarop je motivatie ver te zoek is. Dit is volkomen normaal. 

11. Evaluatie: Bekijk regelmatig of jouw doelstellingen nog relevant zijn voor jou en of je de deelstappen wel correct hebt ingeschat. Het is helemaal prima om zowel je plan als je doelen regelmatig bij te stellen. 

Onthoud dat werken aan jezelf en je motivatie een dynamisch proces is. Het vraagt best wat inspanning, aandacht en reflectie. Houd je doelen voor ogen en wees niet bang om aanpassingen te maken als dat nodig is om je motivatie te versterken. 

Heel veel doorzettingsvermogen toegewenst dit najaar!