Blog

Een les in bescheidenheid

Leren omgaan met emoties of toch maar gedragstraining?

Het fatum heeft er helaas voor gezorgd dat ik haar niet kon bijhouden. Een - toen - nodige beslissing waar ik tot op de dag van vandaag met veel verdriet aan terugdenk. Ze was een dame met een uitgesproken mening die op het juiste moment mijn pad kruiste en mij een zeer belangrijke les leerde. Haar boodschap was in één zin samen te vatten; "Be humble, human, and keep your learning heart open." Wat zoveel betekent als "Wees nederig, mens, en houd je lerend hart open." 
Zoals alle uitdagingen in het leven terugkeren als de les nog niet volledig is geleerd, zo is ook een nieuwe merrie op mijn pad gekomen, met dezelfde furie, dezelfde extravagante expressie en een nog duidelijkere les over nederigheid en de nodige openheid om nieuwe wegen in te slaan. 

De meeste paardeneigenaren komen in aanraking met horsemanship omdat ze hun paard 'veilig' willen maken. Ik zie hen de meest gekke en opwindende objecten in de arena brengen om de paarden te trainen om niet (te veel) te schrikken. De term 'bombproof' is ook erg populair bij het zoeken naar een paard of om je paard aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Maar wat is een 'bombproof' paard eigenlijk? En leren we ze om te gaan met externe prikkels en interne stress, of trainen we ze gewoon om zich te gedragen? Is er zelfs een verschil tussen die twee?





Warme chocomelk, pompoensoep en een natte buitenpiste 


De seizoenswisseling op 21 september is maar zelden zo letterlijk geweest als vandaag. De regen komt naar beneden stromen terwijl de bomen afscheid nemen van hun groene blad, de aankomende korte dagen al omarmend. Ik trek mij ook terug uit de piste. Ikzelf merk op dat de verleiding groot wordt om net wat langer binnen te blijven. Nog een kopje warme choco en dan naar buiten… Hmm.. Toch nog even die bui afwachten… Zal ik dan eerst de soep opzetten en dan ga ik ECHT naar buiten. Misschien toch maar die training overslaan. De motivatie lijkt mee met de zomerzon te verhuizen naar een andere hemisfeer in afwachting van het uitnodigende lenteweer van 2024. Ik herken de kwalijke seizoenspatronen. Jazeker kwalijk, want het zou niet de eerste keer zijn dat ze mij verleiden mijn doelstellingen aan de kant te schuiven. Een vicieuze cirkel van zelfsabotage, stagnering en spijt waar ik niet aan mee wil doen! Het wordt dus tijd voor een denkoefening over mijn motivatie en hoe ik deze groot blijf houden. 

Ontdek de Sleutel tot Gemotiveerd Trainen: Mijn Reis naar de Kracht van Variatie

Als fervent ruiter en paardenliefhebber heb ik altijd gestreefd naar manieren om mijn trainingsessies met mijn paard boeiender en lonender te maken. Door de jaren heen heb ik geleerd dat afwisseling in training niet alleen essentieel is voor de motivatie van mijn paard, maar ook voor mijn eigen enthousiasme en inspiratie. In dit artikel wil ik graag mijn reis met je delen naar het ontdekken van de kracht van variatie in de training, en waarom het zo'n cruciale rol speelt in ons succes als team. Als je nieuwsgierig bent naar hoe je de band met je paard kunt versterken en tegelijkertijd je eigen rijervaring kunt verbeteren, nodig ik je uit om verder te lezen en te ontdekken hoe afwisseling in training een wereld van verschil kan maken.

Oefening: Longerend schouders richting geven

 

Doorgaans lukt het de meesten om een paard keurig op de cirkel te laten lopen wanneer hij ons moet achtervolgen (Hierbij kunnen we zowel vooruit lopen naast het paard, als achterwaarts met ons gezicht naar het paard toe). Aan de longe hebben mijn studenten vaak wel wat moeite on de richting te blijven bepalen. 

Lees meer over de drie struikelblokken die ik tegenkom en leer welke oefening je kan inzetten om je longeerkunsten te finetunen.