Blog

NED
Oefening: Longerend schouders richting geven

Doorgaans lukt het de meesten om een paard keurig op de cirkel te laten lopen wanneer hij ons moet achtervolgen (Hierbij kunnen we zowel vooruit lopen naast het paard, als achterwaarts met ons gezicht naar het paard toe). Aan de longe hebben mijn studenten vaak wel wat moeite on de richting te blijven bepalen. Als het fout loopt, zie ik drie struikelblokken;

  • ofwel valt het paard over de buitenschouder uit de cirkel,
  • ofwel valt het paard over de binnenschouder naar binnen waardoor hij op een veel kleinere cirkel loopt,
  • ofwel maakt het paard een ellipsvormige figuur waarbij hij de ene helft veel te klein maakt en aan de andere helft overcompenseert naar buiten.

ENG
Learning to cope or training to behave?

Most of the horse owners come in contact with horsemanship because they want to make their horse 'safe'. I see them bringing the most crazy and exciting objects in the arena to train the horses not to spook (that much). The term 'bombproof' is also very popular when looking to purchase a horse or to make your horse more appealing for potential buyers. But what is a 'bombproof' horse? And are we learning them to cope with external stimuli and internal stress or are we training them to just behave? Is there even a difference between those two?

NED:

Warme chocomelk, pompoensoep en een natte buitenpiste 


De seizoenswisseling op 21 september is maar zelden zo letterlijk geweest als vandaag. De regen komt naar beneden stromen terwijl de bomen afscheid nemen van hun groene blad, de aankomende korte dagen al omarmend. Ik trek mij ook terug uit de piste. Ikzelf merk op dat de verleiding groot wordt om net wat langer binnen te blijven. Nog een kopje warme choco en dan naar buiten… Hmm.. Toch nog even die bui afwachten… Zal ik dan eerst de soep opzetten en dan ga ik ECHT naar buiten. Misschien toch maar die training overslaan. De motivatie lijkt mee met de zomerzon te verhuizen naar een andere hemisfeer in afwachting van het uitnodigende lenteweer van 2024. Ik herken de kwalijke seizoenspatronen. Jazeker kwalijk, want het zou niet de eerste keer zijn dat ze mij verleiden mijn doelstellingen aan de kant te schuiven. Een vicieuze cirkel van zelfsabotage, stagnering en spijt waar ik niet aan mee wil doen! Het wordt dus tijd voor een denkoefening over mijn motivatie en hoe ik deze groot blijf houden.